Veilig varen

Op ons meer gelden regels die er voor moeten zorgen dat we veilig kunnen varen.

Het deel van De Deilings waar je snel mag varen, is gemarkeerd door grote gele boeien. Hier mogen alleen snelle motorboten komen, voor sloepen en zeilboten is dit verboden gebied.

Je mag alleen snelvaren met een ontheffing. Ook al heb je een JAARONTHEFFING dan is op zaterdag en zondag tussen 11.30 -16.00 uur het waterskigebied uitsluitend voor leden van  wsc Akersloot gereserveerd (zgn. “vlaggetjes regeling”).

Heb je een WEEKONTHEFFING dan geldt die uitsluitend op de werkdagen , dus NIET op zaterdag en zondag.

Op zaterdag en op zondag tussen 11:30 – 16:00 uur is het gebied voorbehouden aan leden van de Waterskiclub Akersloot (WSC) die met de blauwe vlag van de Ski club varen. Hierbij gaan er slecht twee boten tegelijk door het snelvaargebied. Je bent van harte welkom om lid te worden, zodat je ook in het weekend kunt snelvaren.. 

Als het druk is op het water, is het natuurlijk een kwestie van goed uitkijken en er zijn belangrijke regels:

  • Vaar altijd tegen de klok in.
  • Maak een ruime ronde (dit is voor degene achter de boot wel zo prettig).
  • Houdt rekening met elkaar en houdt afstand.
  • Vaar met kleine kinderen niet te hard.

Met een beetje studeren kun je een vaarbewijs halen. Je kunt ook opgaan voor een ‘Praktijk vaarbewijs’.

Het N.W.W.B. Nederlandse Waterski & Wakeboard Bond (praktijk) Vaarbewijs wordt tot op heden in het buitenland nog steeds herkend en erkend.

Tijdens de vaarlessen leer je een snelle motorboot beheersen in alle omstandigheden.

Je leert de belangrijkste manoeuvres zoals van de kade/wal/steiger wegvaren,keren in een smal  vaarwater, snelle uitwijkmanoeuvres en wat te doen bij “man over boord”. Een examinator van de N.W.W.B.  neemt dit praktijkexamen af. Meer informatie is te zien op: Vaarschool.nl.

Ook op Internet vindt je diverse filmpjes over veilig varen. Zie bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld. Erg nuttig voor iedereen die wel eens iemand leert skiën.